رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری با اعلام رتبهبندی
دانشگاههای آسیایی از صدرنشینی دانشگاه«توکیو ژاپن» در بین دانشگاههای
آسیایی و ارتقاء دانشگاههای مالزی در رتبه بندی دانشگاههای جهان خبر داد.
دکتر جعفر مهراد در گفتوگو با خبرنگار صنفی آموزشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهارکرد: نظام رتبه بندی QS کشورهای جهان را به چند منطقه شامل شرق آفریقا، جنوب آفریقا، غرب آفریقا، آمریکا شمالی، آمریکای لاتین، آمریکای مرکزی، آسیای مرکزی، جنوب شرق آسیا، اروپای شرقی، ایرلند و انگلستان، اروپای غربی و خاورمیانه تقسیم کرده است.
ایران در رتبهبندی کشورهای خاورمیانه حضور دارد
وی افزود: بدین ترتیب اطلاعاتی که درباره دانشگاههای برتر آسیا ارائه میشود کشورهای خاورمیانه را در برنمیگیرد و نام ایران در این منطقه نبوده و دانشگاههای این کشور در رتبه بندی آسیا قرار نمیگیرند.
به گفته مهراد نظام رتبه بندی QS معیارهایی را برای رتبه بندی برگزیده است که شامل همترازخوانی، استخدام، نسبت دانشجو به استاد، نسبت استناد به مقاله، تعداد اعضای هیات علمی بین الملل، تعداد دانشجویان بین المللی، مبادله دانشجو در داخل و خارج از کشور است.
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری با بیان اینکه این نظام، استنادها را از پایگاه «Scopus» استخراج میکند که در سالهای گذشته پایگاه «ISI» مبنای محاسبه استنادها بود، تصریح کرد: به طور کلی، ژاپن در بین کشورهای آسیایی دارای دانشگاههای تراز اول آسیاست و دانشگاههای توکیو، کیوتو، ازاکا، انستیتو تکنولوژی توکیو و دانشگاه ناگویا پنج دانشگاه تراز اول این کشور هستند.
مهراد افزود: در بین کشورهای آسیایی نیز هنگ کنگ وضعیت درخشانی دارد و در این کشور دانشگاه هنگ کنگ، دانشگاه علوم و تکنولوژی هنگ کنگ و دانشگاه چینی هنگ کنگ سه دانشگاه معتبری است که در بین موسسات آموزش عالی این کشور جایگاه برتری دارند.
وی ادامه داد: مالزی به عنوان یک کشور مسلمان و در حال توسعه یکی از کشورهای اسلامی است که در چند سال گذشته تعدادی از دانشگاههای این کشور در بین دانشگاههای معتبر جهان رتبه بندی شده است. دانشگاه مالایا، دانشگاه ملی مالزی، دانشگاه علوم مالزی، دانشگاه تکنولوژی مالزی و دانشگاه پوترا در رتبه بندی سال ۲۰۰۹ مرتبههای اول تا پنجم را در بین دانشگاههای این کشور کسب کردهاند و در سال ۲۰۱۰ میلادی مهمترین هم دانشگاههای این کشور بر حسب رشته موضوعی رتبه بندی شده است.
به گفته مهراد دو دانشگاه در سنگاپور شامل دانشگاه ملی سنگاپور و دانشگاه فنی نانیانگ مقامهای اول و دوم را کسب کردهاند.
رییس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) خاطرنشان کرد: درکره جنوبی دانشگاههای سئول، انستیتو علوم و تکنولوژی پیشرفته کره و دانشگاه علوم و تکنولوژی پوهانگ سه دانشگاهی هستند که در مجموع رتبههای اول تا سوم را از آن خود کردهاند.
۱۰ دانشگاه برتر آسیایی در رشتههای علوم انسانی و هنر
وی خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۱۰ میلادی دانشگاه توکیو در رشتههای علوم انسانی و هنر با کسب ۱۰۰ امتیاز رتبه اول آسیا را به خود اختصاص داده است و این دانشگاه در سال ۲۰۰۹ میلادی نیز مقام اول را در آسیا دارا بود.
مهراد افزود: دومین دانشگاه تراز اول آسیا در رشتههای علوم انسانی و هنر دانشگاه پکن است، بطوریکه مقامهای سوم تا پنجم به ترتیب به دانشگاه ملی سنگاپور با کسب ۲۰/۹۰ امتیاز، دانشگاه کیوتو با کسب ۹۰/۸۶ امتیاز و دانشگاه هنگ کنگ با کسب ۴۰/۷۸ امتیاز تعلق دارد. دانشگاه ملی سنگاپور در سال ۲۰۰۹ میلادی هم دارای رتبه چهارم و دانشگاه کیوتو دارای رتبه سوم آسیا در رشتههای علوم انسانی و هنر بود.
وی ادامه داد: دانشگاههای ملی سئول، چالالونگکوم (تایلند)، واسدا (ژاپن)، شینگهوا (چین) و دانشگاه ملی تایوان به ترتیب رتبههای ششم تا دهم را در نظام رتبه بندی QS به خود اختصاص دادهاند. دانشگاه جواهر لعل نهرو در هندوستان، دانشگاه اندونزی، دانشگاه مالایا در مالزی، دانشگاه کراچی در پاکستان، دانشگاه داکا در بنگلادش، دانشگاه کلمبو در سریلانکا به ترتیب حائز رتبههای ۱۳، ۱۸، ۲۷، ۶۱، ۷۶ و ۹۳ هستند.
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری خاطرنشان کرد: البته در تعدادی از این کشورها موسسات آموزش عالی دیگری را مشاهده میکنیم که در رشتههای علوم انسانی و هنر نام آنها در بین ۱۰۰ دانشگاه برتر آسیا قرار دارد. به عنوان مثال، دانشگاه دهلی (۲۵)، دانشگاه ماهیدل در تایلند (۳۳)، دانشگاه کبانگاسان در مالزی (۳۸)، انستیتو تکنولوژی هند در بمبئی (۴۵)، دانشگاه بمبئی (۶۴)، دانشگاه علوم و تکنولوژی اسلام آباد (۷۷)، دانشگاه قائد عظیم و لاهور (به ترتیب ۷۷ و۸۰) از جمله آن هاست.
به گفته وی در مجموع کشورهای ژاپن، چین، کره جنوبی، تایلند، تایوان، هندوستان، مالزی، پاکستان،اندونزی، بنگلادش، فیلیپین کشورهایی هستند که تعدادی از دانشگاههای این کشور در رشتههای علوم انسانی و هنر، رتبههای اول تا صدم را در بین دانشگاههای آسیا به خود اختصاص دادهاند.
۱۰ دانشگاه برتر آسیایی در رشتههای علوم حیاتی و زیست پزشکی
رییس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با بیان اینکه دانشگاه توکیو با کسب۱۰۰ امتیاز رتبه اول رشتههای علوم حیاتی و زیست پزشکی را به خود اختصاص داده و به عنوان دانشگاه تراز اول آسیا در این رشته رده بندی شده است، گفت: دانشگاه ملی سنگاپور که در سال ۲۰۰۹ میلادی رتبه چهارم آسیا را داشت، در سال ۲۰۱۰ میلادی به جایگاه دوم صعود پیدا کرده است. دانشگاه کیوتو، دانشگاه ملی سئول و دانشگاه پکن به ترتیب حائز رتبههای سوم تا پنجم هستند. سپس دانشگاههای ازاکا (ژاپن)،هنگ کنگ، شینگهوا (چین)، دانشگاه ملی تایوان و دانشگاه چلالونگکوم در تایلند رتبههای ششم تا دهم را به ترتیب با کسب ۷۰/۶۰، ۲۰/۵۷، ۲۰/۵۲، ۵۰/۴۵ و۴۰/۴۱ امتیاز به خود اختصاص دادهاند.
وی ادامه داد: دانشگاه سینز (Sains) و دانشگاه مالایا در مالزی دو دانشگاهی هستند که در حوزه علوم حیاتی و زیست پزشکی در سال۲۰۱۰ میلادی موفق به کسب رتبههای بیستم و بیست و یکم شدهاند. همچنین دانشگاه دهلی با کسب ۸۰/۲۶ امتیاز در جایگاه سی و چهارم و انستیتو تکنولوژی هند با کسب ۱۰/۲۶ امتیاز در جایگاه سی و پنجم، دانشگاه کراچی با کسب ۳۰/۱۶ امتیاز در مرتبه شصت و هشتم،دانشگاه لاهور با ۱۵ امتیاز در مرتبه ۷۳ و دانشگاههای پنجاب و قائد اعظم نیز به ترتیب در جایگاههای ۹۱ و ۹۴ آسیا به عنوان یکی از صد دانشگاه برتر آسیا در رشتههای علوم حیاتی و زیست پزشکی قرار گرفتهاند.
مهراد افزود: دانشگاههای دیگری از کشورهای مالزی، تایلند، فیلیپین، اندونزی و هندوستان در رشتههای علوم حیاتی و زیست پزشکی وجود دارند که جزو۱۰۰ دانشگاه تراز اول آسیا به حساب میآیند. کشورهای ژاپن، چین، کره جنوبی، سنگاپور، تایوان و هنگ کنگ در مجموع بیشترین دانشگاهها را در این حوزه از آن خود کردهاند.
۱۰ دانشگاه تراز اول رشتههای علوم پایه در آسیا
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری خاطرنشان کرد: دانشگاه توکیو و کیوتو به ترتیب با کسب ۱۰۰ و ۸۰/۷۷ امتیاز در جایگاه اول و دوم آسیا در سال ۲۰۱۰ در رشتههای علوم پایه ایستادهاند. دانشگاه پکن با ۸۰/۷۰ امتیاز رتبه سوم را به خود اختصاص داده است و دانشگاه ملی سنگاپور، دانشگاه ملی سئول، دانشگاه شینگهوا (چین)، دانشگاه ازاکا، انستیتو تکنولوژی توکیو، دانشگاه توهوکو (ژاپن) و دانشگاه علوم و تکنولوژی هنگ کنگ به ترتیب دارای رتبههای چهارم تا دهم هستند. دانشگاه توهوکو در سال ۲۰۰۹ میلادی دارای رتبه ۱۴ بود که با پنج پله صعود در مقام نهم آسیا قرار گرفته است.
مهراد افزود: انستیتو تکنولوژی هند در بمبئی با کسب ۹۰/۳۶ امتیاز و انستیتو تکنولوژی هند در دهلی با کسب ۳۰/۳۶ امتیاز به ترتیب حائز رتبههای ۱۶ و ۲۰ هستند. دانشگاه چالالونگکوم تایلند در رشتههای علوم پایه دارای رتبه ۲۷ است و از کشور فیلیپین هم دانشگاه فیلیپین با ۲۷ امتیاز رتبه ۳۱ را به خود اختصاص داده است.
به گفته وی انستیتو تکنولوژی باندونگ در اندونزی نیز به کسب رتبه ۳۵ نایل شده است و دانشگاه کراچی پاکستان مشترکا با دانشگاه سینز مالزی مقام ۳۹ را به دست آوردهاند. تنها دانشگاهی که از بنگلادش در این رتبه بندی وارد شده دانشگاه داکا با رتبه ۷۵ است.
مهراد ادامه داد: در بین ۱۰۰ دانشگاه برتر آسیا در رشته علوم پایه ژاپن با ۲۱ دانشگاه، چین و کره جنوبی هر کدام با ۱۲ دانشگاه و تایوان با هشت دانشگاه بیش از۵۰ درصد از دانشگاههایی را که در علوم پایه از مزیت برخوردارند به خود اختصاص دادهاند.
۱۰ دانشگاه برتر کشورهای آسیایی در رشته علوم اجتماعی
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری با بیان این که در بین ده دانشگاه برتر کشورهای آسیایی در رشته علوم اجتماعی دو دانشگاه از ژاپن، دو دانشگاه از کره جنوبی، دو دانشگاه از چین، دو دانشگاه از هنگ کنگ و یک دانشگاه از کشورهای سنگاپور و تایلند حضور دارند، گفت: دانشگاه توکیو، دانشگاه ملی سنگاپور، دانشگاه پکن، دانشگاه ملی سئول و دانشگاه هنگ کنگ به ترتیب پنج دانشگاه برتر آسیا هستند. سپس دانشگاه کیوتو، دانشگاه شینگهوا، دانشگاه چینی هنگ کنگ، دانشگاه چالالونگکوم (تایلند) و دانشگاه واسدا (ژاپن) به ترتیب داری مقامهای ششم تا دهم هستند.
وی بیان کرد: رتبه دانشگاه فیلیپین در این رشته هیجدهم، دانشگاه جواهر لعل نهرو بیست و یکم، دانشگاه اندونزی بیست و سوم و دانشگاه مالایا (مالزی) بیست و نهم است. از مالزی دانشگاه گبانگاسان (با رتبه ۳۳)، دانشگاه سنیز (با رتبه ۳۷)، دانشگاه پوترا (با رتبه ۵۱) و دانشگاه تکنولوژی (با رتبه ۷۳) پنج دانشگاهی هستند که در رشتههای علوم اجتماعی در بین دانشگاههای برتر آسیا قرار دارند. از کشورهای منطقه دانشگاه کراچی با کسب ۲۲ امتیاز، دانشگاه لاهور با کسب ۲۰/۱۸ امتیاز و دانشگاه قائد اعظم با کسب ۶۰/۱۶ امتیاز به ترتیب رتبه ۵۶ ، ۷۵ و ۸۱ را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته مهراد از کشور بنگلادش نیز تنها دانشگاه داکا که مقام ۶۴ دانشگاههای آسیا را در رشتههای علوم اجتماعی را دارد قابل مشاهده است.
۱۰ دانشگاه برتر کشورهای آسیا در حوزه فناوری اطلاعات (IT) و مهندسی
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری خاطرنشان کرد: در بین۱۰ دانشگاه اول در حوزه IT و مهندسی، دانشگاه توکیو با حفظ مقام اول از همه شاخص تر است. رتبه دوم به دانشگاه شینگهوا در چین تعلق دارد.
وی ادامه داد: دانشگاه ملی سنگاپور نیز رتبه سوم را به خود اختصاص داده است و انستیتو تکنولوژی توکیو با ۶۰/۷۴ امتیاز، دانشگاه کیوتو با ۷۰/۷۱ امتیاز، دانشگاه ملی سئول با ۵۰/۶۷ امتیاز، دنشگاه علوم و تکنولوژی هنگ کنگ با ۶۷ امتیاز، دانشگاه تکنولوژی نانیانگ در سنگاپور با ۹۰/۶۳ امتیاز، دانشگاه پکن با ۱۰/۶۳ امتیاز و انستیتو علوم و تکنولوژی پیشرفته کره با ۶۱ امتیاز به ترتیب رتبههای چهارم و دهم را به خود اختصاص دادهاند. رتبههای یازدهم و دوازدهم به انستیتوهای تکنولوژی هند در بمبئی و دهلی تعلق دارد و دانشگاه ملی تایوان نیز در جایگاه ۱۵ ایستاده است. همچنین انستیتوهای تکنولوژی هند در کانپور و مَدرس به ترتیب حائز رتبههای ۱۹ و۲۰ هستند.
مهراد تصریح کرد: سه انستیتوی دیگر از کشور هندوستان یعنی خاراکپور (با رتبه ۲۴)، گوواهاتی (با رتبه ۳۹) و روکی (با رتبه ۴۵) در بین دانشگاههای برتر آسیا مطرح هستند. دانشگاه مالایا با امتیاز ۲۴ در جایگاه ۴۶ قرار دارد و دانشگاه ملی علوم و تکنولوژی اسلام آباد نیز به مرتبه ۴۷ دست یافته است. دانشگاه دهلی در این رتبه بندی و در رشتههای IT و مهندسی رتبه ۵۰ را دارد.
به گفته وی دانشگاه داگا در بنگلادش با رتبه ۷۲، دانشگاه کراچی با رتبه ۸۱، دانشگاه لاهور با رتبه ۸۹ و دانشگاه مهندسی و تکنولوژی لاهور به مقام ۹۰ دست یافته است و دانشگاههای دیپانگورو در اندونزی، شانگهای در چین و کاست سارت در تایلند مشترکا رتبه ۱۰۰ را به خود اختصاص دادهاند.
دکتر جعفر مهراد در گفتوگو با خبرنگار صنفی آموزشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهارکرد: نظام رتبه بندی QS کشورهای جهان را به چند منطقه شامل شرق آفریقا، جنوب آفریقا، غرب آفریقا، آمریکا شمالی، آمریکای لاتین، آمریکای مرکزی، آسیای مرکزی، جنوب شرق آسیا، اروپای شرقی، ایرلند و انگلستان، اروپای غربی و خاورمیانه تقسیم کرده است.
ایران در رتبهبندی کشورهای خاورمیانه حضور دارد
وی افزود: بدین ترتیب اطلاعاتی که درباره دانشگاههای برتر آسیا ارائه میشود کشورهای خاورمیانه را در برنمیگیرد و نام ایران در این منطقه نبوده و دانشگاههای این کشور در رتبه بندی آسیا قرار نمیگیرند.
به گفته مهراد نظام رتبه بندی QS معیارهایی را برای رتبه بندی برگزیده است که شامل همترازخوانی، استخدام، نسبت دانشجو به استاد، نسبت استناد به مقاله، تعداد اعضای هیات علمی بین الملل، تعداد دانشجویان بین المللی، مبادله دانشجو در داخل و خارج از کشور است.
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری با بیان اینکه این نظام، استنادها را از پایگاه «Scopus» استخراج میکند که در سالهای گذشته پایگاه «ISI» مبنای محاسبه استنادها بود، تصریح کرد: به طور کلی، ژاپن در بین کشورهای آسیایی دارای دانشگاههای تراز اول آسیاست و دانشگاههای توکیو، کیوتو، ازاکا، انستیتو تکنولوژی توکیو و دانشگاه ناگویا پنج دانشگاه تراز اول این کشور هستند.
مهراد افزود: در بین کشورهای آسیایی نیز هنگ کنگ وضعیت درخشانی دارد و در این کشور دانشگاه هنگ کنگ، دانشگاه علوم و تکنولوژی هنگ کنگ و دانشگاه چینی هنگ کنگ سه دانشگاه معتبری است که در بین موسسات آموزش عالی این کشور جایگاه برتری دارند.
وی ادامه داد: مالزی به عنوان یک کشور مسلمان و در حال توسعه یکی از کشورهای اسلامی است که در چند سال گذشته تعدادی از دانشگاههای این کشور در بین دانشگاههای معتبر جهان رتبه بندی شده است. دانشگاه مالایا، دانشگاه ملی مالزی، دانشگاه علوم مالزی، دانشگاه تکنولوژی مالزی و دانشگاه پوترا در رتبه بندی سال ۲۰۰۹ مرتبههای اول تا پنجم را در بین دانشگاههای این کشور کسب کردهاند و در سال ۲۰۱۰ میلادی مهمترین هم دانشگاههای این کشور بر حسب رشته موضوعی رتبه بندی شده است.
به گفته مهراد دو دانشگاه در سنگاپور شامل دانشگاه ملی سنگاپور و دانشگاه فنی نانیانگ مقامهای اول و دوم را کسب کردهاند.
رییس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) خاطرنشان کرد: درکره جنوبی دانشگاههای سئول، انستیتو علوم و تکنولوژی پیشرفته کره و دانشگاه علوم و تکنولوژی پوهانگ سه دانشگاهی هستند که در مجموع رتبههای اول تا سوم را از آن خود کردهاند.
۱۰ دانشگاه برتر آسیایی در رشتههای علوم انسانی و هنر
وی خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۱۰ میلادی دانشگاه توکیو در رشتههای علوم انسانی و هنر با کسب ۱۰۰ امتیاز رتبه اول آسیا را به خود اختصاص داده است و این دانشگاه در سال ۲۰۰۹ میلادی نیز مقام اول را در آسیا دارا بود.
مهراد افزود: دومین دانشگاه تراز اول آسیا در رشتههای علوم انسانی و هنر دانشگاه پکن است، بطوریکه مقامهای سوم تا پنجم به ترتیب به دانشگاه ملی سنگاپور با کسب ۲۰/۹۰ امتیاز، دانشگاه کیوتو با کسب ۹۰/۸۶ امتیاز و دانشگاه هنگ کنگ با کسب ۴۰/۷۸ امتیاز تعلق دارد. دانشگاه ملی سنگاپور در سال ۲۰۰۹ میلادی هم دارای رتبه چهارم و دانشگاه کیوتو دارای رتبه سوم آسیا در رشتههای علوم انسانی و هنر بود.
وی ادامه داد: دانشگاههای ملی سئول، چالالونگکوم (تایلند)، واسدا (ژاپن)، شینگهوا (چین) و دانشگاه ملی تایوان به ترتیب رتبههای ششم تا دهم را در نظام رتبه بندی QS به خود اختصاص دادهاند. دانشگاه جواهر لعل نهرو در هندوستان، دانشگاه اندونزی، دانشگاه مالایا در مالزی، دانشگاه کراچی در پاکستان، دانشگاه داکا در بنگلادش، دانشگاه کلمبو در سریلانکا به ترتیب حائز رتبههای ۱۳، ۱۸، ۲۷، ۶۱، ۷۶ و ۹۳ هستند.
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری خاطرنشان کرد: البته در تعدادی از این کشورها موسسات آموزش عالی دیگری را مشاهده میکنیم که در رشتههای علوم انسانی و هنر نام آنها در بین ۱۰۰ دانشگاه برتر آسیا قرار دارد. به عنوان مثال، دانشگاه دهلی (۲۵)، دانشگاه ماهیدل در تایلند (۳۳)، دانشگاه کبانگاسان در مالزی (۳۸)، انستیتو تکنولوژی هند در بمبئی (۴۵)، دانشگاه بمبئی (۶۴)، دانشگاه علوم و تکنولوژی اسلام آباد (۷۷)، دانشگاه قائد عظیم و لاهور (به ترتیب ۷۷ و۸۰) از جمله آن هاست.
به گفته وی در مجموع کشورهای ژاپن، چین، کره جنوبی، تایلند، تایوان، هندوستان، مالزی، پاکستان،اندونزی، بنگلادش، فیلیپین کشورهایی هستند که تعدادی از دانشگاههای این کشور در رشتههای علوم انسانی و هنر، رتبههای اول تا صدم را در بین دانشگاههای آسیا به خود اختصاص دادهاند.
۱۰ دانشگاه برتر آسیایی در رشتههای علوم حیاتی و زیست پزشکی
رییس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) با بیان اینکه دانشگاه توکیو با کسب۱۰۰ امتیاز رتبه اول رشتههای علوم حیاتی و زیست پزشکی را به خود اختصاص داده و به عنوان دانشگاه تراز اول آسیا در این رشته رده بندی شده است، گفت: دانشگاه ملی سنگاپور که در سال ۲۰۰۹ میلادی رتبه چهارم آسیا را داشت، در سال ۲۰۱۰ میلادی به جایگاه دوم صعود پیدا کرده است. دانشگاه کیوتو، دانشگاه ملی سئول و دانشگاه پکن به ترتیب حائز رتبههای سوم تا پنجم هستند. سپس دانشگاههای ازاکا (ژاپن)،هنگ کنگ، شینگهوا (چین)، دانشگاه ملی تایوان و دانشگاه چلالونگکوم در تایلند رتبههای ششم تا دهم را به ترتیب با کسب ۷۰/۶۰، ۲۰/۵۷، ۲۰/۵۲، ۵۰/۴۵ و۴۰/۴۱ امتیاز به خود اختصاص دادهاند.
وی ادامه داد: دانشگاه سینز (Sains) و دانشگاه مالایا در مالزی دو دانشگاهی هستند که در حوزه علوم حیاتی و زیست پزشکی در سال۲۰۱۰ میلادی موفق به کسب رتبههای بیستم و بیست و یکم شدهاند. همچنین دانشگاه دهلی با کسب ۸۰/۲۶ امتیاز در جایگاه سی و چهارم و انستیتو تکنولوژی هند با کسب ۱۰/۲۶ امتیاز در جایگاه سی و پنجم، دانشگاه کراچی با کسب ۳۰/۱۶ امتیاز در مرتبه شصت و هشتم،دانشگاه لاهور با ۱۵ امتیاز در مرتبه ۷۳ و دانشگاههای پنجاب و قائد اعظم نیز به ترتیب در جایگاههای ۹۱ و ۹۴ آسیا به عنوان یکی از صد دانشگاه برتر آسیا در رشتههای علوم حیاتی و زیست پزشکی قرار گرفتهاند.
مهراد افزود: دانشگاههای دیگری از کشورهای مالزی، تایلند، فیلیپین، اندونزی و هندوستان در رشتههای علوم حیاتی و زیست پزشکی وجود دارند که جزو۱۰۰ دانشگاه تراز اول آسیا به حساب میآیند. کشورهای ژاپن، چین، کره جنوبی، سنگاپور، تایوان و هنگ کنگ در مجموع بیشترین دانشگاهها را در این حوزه از آن خود کردهاند.
۱۰ دانشگاه تراز اول رشتههای علوم پایه در آسیا
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری خاطرنشان کرد: دانشگاه توکیو و کیوتو به ترتیب با کسب ۱۰۰ و ۸۰/۷۷ امتیاز در جایگاه اول و دوم آسیا در سال ۲۰۱۰ در رشتههای علوم پایه ایستادهاند. دانشگاه پکن با ۸۰/۷۰ امتیاز رتبه سوم را به خود اختصاص داده است و دانشگاه ملی سنگاپور، دانشگاه ملی سئول، دانشگاه شینگهوا (چین)، دانشگاه ازاکا، انستیتو تکنولوژی توکیو، دانشگاه توهوکو (ژاپن) و دانشگاه علوم و تکنولوژی هنگ کنگ به ترتیب دارای رتبههای چهارم تا دهم هستند. دانشگاه توهوکو در سال ۲۰۰۹ میلادی دارای رتبه ۱۴ بود که با پنج پله صعود در مقام نهم آسیا قرار گرفته است.
مهراد افزود: انستیتو تکنولوژی هند در بمبئی با کسب ۹۰/۳۶ امتیاز و انستیتو تکنولوژی هند در دهلی با کسب ۳۰/۳۶ امتیاز به ترتیب حائز رتبههای ۱۶ و ۲۰ هستند. دانشگاه چالالونگکوم تایلند در رشتههای علوم پایه دارای رتبه ۲۷ است و از کشور فیلیپین هم دانشگاه فیلیپین با ۲۷ امتیاز رتبه ۳۱ را به خود اختصاص داده است.
به گفته وی انستیتو تکنولوژی باندونگ در اندونزی نیز به کسب رتبه ۳۵ نایل شده است و دانشگاه کراچی پاکستان مشترکا با دانشگاه سینز مالزی مقام ۳۹ را به دست آوردهاند. تنها دانشگاهی که از بنگلادش در این رتبه بندی وارد شده دانشگاه داکا با رتبه ۷۵ است.
مهراد ادامه داد: در بین ۱۰۰ دانشگاه برتر آسیا در رشته علوم پایه ژاپن با ۲۱ دانشگاه، چین و کره جنوبی هر کدام با ۱۲ دانشگاه و تایوان با هشت دانشگاه بیش از۵۰ درصد از دانشگاههایی را که در علوم پایه از مزیت برخوردارند به خود اختصاص دادهاند.
۱۰ دانشگاه برتر کشورهای آسیایی در رشته علوم اجتماعی
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری با بیان این که در بین ده دانشگاه برتر کشورهای آسیایی در رشته علوم اجتماعی دو دانشگاه از ژاپن، دو دانشگاه از کره جنوبی، دو دانشگاه از چین، دو دانشگاه از هنگ کنگ و یک دانشگاه از کشورهای سنگاپور و تایلند حضور دارند، گفت: دانشگاه توکیو، دانشگاه ملی سنگاپور، دانشگاه پکن، دانشگاه ملی سئول و دانشگاه هنگ کنگ به ترتیب پنج دانشگاه برتر آسیا هستند. سپس دانشگاه کیوتو، دانشگاه شینگهوا، دانشگاه چینی هنگ کنگ، دانشگاه چالالونگکوم (تایلند) و دانشگاه واسدا (ژاپن) به ترتیب داری مقامهای ششم تا دهم هستند.
وی بیان کرد: رتبه دانشگاه فیلیپین در این رشته هیجدهم، دانشگاه جواهر لعل نهرو بیست و یکم، دانشگاه اندونزی بیست و سوم و دانشگاه مالایا (مالزی) بیست و نهم است. از مالزی دانشگاه گبانگاسان (با رتبه ۳۳)، دانشگاه سنیز (با رتبه ۳۷)، دانشگاه پوترا (با رتبه ۵۱) و دانشگاه تکنولوژی (با رتبه ۷۳) پنج دانشگاهی هستند که در رشتههای علوم اجتماعی در بین دانشگاههای برتر آسیا قرار دارند. از کشورهای منطقه دانشگاه کراچی با کسب ۲۲ امتیاز، دانشگاه لاهور با کسب ۲۰/۱۸ امتیاز و دانشگاه قائد اعظم با کسب ۶۰/۱۶ امتیاز به ترتیب رتبه ۵۶ ، ۷۵ و ۸۱ را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته مهراد از کشور بنگلادش نیز تنها دانشگاه داکا که مقام ۶۴ دانشگاههای آسیا را در رشتههای علوم اجتماعی را دارد قابل مشاهده است.
۱۰ دانشگاه برتر کشورهای آسیا در حوزه فناوری اطلاعات (IT) و مهندسی
رییس مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری خاطرنشان کرد: در بین۱۰ دانشگاه اول در حوزه IT و مهندسی، دانشگاه توکیو با حفظ مقام اول از همه شاخص تر است. رتبه دوم به دانشگاه شینگهوا در چین تعلق دارد.
وی ادامه داد: دانشگاه ملی سنگاپور نیز رتبه سوم را به خود اختصاص داده است و انستیتو تکنولوژی توکیو با ۶۰/۷۴ امتیاز، دانشگاه کیوتو با ۷۰/۷۱ امتیاز، دانشگاه ملی سئول با ۵۰/۶۷ امتیاز، دنشگاه علوم و تکنولوژی هنگ کنگ با ۶۷ امتیاز، دانشگاه تکنولوژی نانیانگ در سنگاپور با ۹۰/۶۳ امتیاز، دانشگاه پکن با ۱۰/۶۳ امتیاز و انستیتو علوم و تکنولوژی پیشرفته کره با ۶۱ امتیاز به ترتیب رتبههای چهارم و دهم را به خود اختصاص دادهاند. رتبههای یازدهم و دوازدهم به انستیتوهای تکنولوژی هند در بمبئی و دهلی تعلق دارد و دانشگاه ملی تایوان نیز در جایگاه ۱۵ ایستاده است. همچنین انستیتوهای تکنولوژی هند در کانپور و مَدرس به ترتیب حائز رتبههای ۱۹ و۲۰ هستند.
مهراد تصریح کرد: سه انستیتوی دیگر از کشور هندوستان یعنی خاراکپور (با رتبه ۲۴)، گوواهاتی (با رتبه ۳۹) و روکی (با رتبه ۴۵) در بین دانشگاههای برتر آسیا مطرح هستند. دانشگاه مالایا با امتیاز ۲۴ در جایگاه ۴۶ قرار دارد و دانشگاه ملی علوم و تکنولوژی اسلام آباد نیز به مرتبه ۴۷ دست یافته است. دانشگاه دهلی در این رتبه بندی و در رشتههای IT و مهندسی رتبه ۵۰ را دارد.
به گفته وی دانشگاه داگا در بنگلادش با رتبه ۷۲، دانشگاه کراچی با رتبه ۸۱، دانشگاه لاهور با رتبه ۸۹ و دانشگاه مهندسی و تکنولوژی لاهور به مقام ۹۰ دست یافته است و دانشگاههای دیپانگورو در اندونزی، شانگهای در چین و کاست سارت در تایلند مشترکا رتبه ۱۰۰ را به خود اختصاص دادهاند.
ارسال نظر