پست منتخب باشگاه مهندسان صنایع (۱)-ویژگی های ساختار و سازمان ماتریسی

به اطلاع دانشجویان گرامی میرساند به منظور افزایش آگاهی و دانش شما عزیزان در زمینه های مختلف مهندسی صنایع، بعد از این پست های پرمخاطب و جذاب باشگاه مهندسان صنایع در سایت دپارتمان تخصصی مهندسی صنایع منعکس خواهد شد.

شما عزیزان می توانید منتخب مباحث را در این سایت مطالعه و برای شرکت در بحث و دریافت فایل های مربوطه با عضویت در سایت باشگاه مهندسان صنایع به این سایت مراجعه فرمایید.

پست شماره ۱ :

هم اندیشی برای تعیین نوع ساختار سازمانی در سازمانها (صنعتی و خدماتی)

سلام دوستان عزیز سایت همانطور که واقفید در علم و هنر مدیریت یکی از موضوعات اساسی در هر سازمان چه صنعتی چه خدماتی، ساختار سازمانی سازمان مدنظر است که در واقع بر مبنای آن سلسله مراتب سازمانی ، برنامه ریزی و کنترل امور، روابط سازمانی تعیین می شود بنابراین در هر کجای سازمان هم که باشیم یکی از موضوعات جذاب و مهم و البته اساسی برای انجام بهتر نقش خودمان در سازمان، شناخت ساختار سازمانی سازمانمان می باشد. و البته اگر نقش اساسی هم در تدوین این ساختار سازمانی داشته باشیم که دیگر خود اهمیتی حیاتی در حیات و بقای سازمانمان به دلیل ارتباط آن با بهره وری سازمانمان، خواهیم داشت . به دوستان خیلی علاقمند هم توصیه می شود کتاب مدیریت عمومی دکتر الوانی را مطالعه کنند.

در این هم اندیشی مصممانه خواهانیم از یکایک دوستان که تجربیات خود از ساختار سازمانی بکار گرفته شده در سازمانهایشان اعم از ملاکهای تعیین ساختار در نظر گرفته شده در سازمانشان ، نکات لازم در تعیین ساختار ، مزایا و معایب ساختار کنونی بکارگرفته شده در سازمانشان از نظر شان ، ارتباط علم و تجربه در این خصوص ، فوت و فن های کوزه گری و هر آنچه که مفید می دانید به اشتراک بگذاریم

و بسیار خرسند تر خواهیم شد مثالهای واقعی از سازمانها را به اشتراک بگذاریم .

 ساختار سازمانی، راه یا شیوه های است که به وسیله آن فعالیتهای سازمانی تقسیم،سازماندهی و هماهنگ می شوند. ، ساختارهایی را به وجود می آورند تا فعالیتهای عوامل انجام کار را هماهنگ کرده و کارهای اعضاء را کنترل کنند. ساختار سازمانی تعیین کننده روابط رسمی و نشان دهنده سطوحی است که در سلسله مراتب اداری وجود دارد و حیطه کنترل مدیران را مشخص می کندهمچنین ساختار سازمانی دربرگیرنده طرح سیستمهایی است که به وسیله آنها همه واحدها هماهنگ و یکپارچه می شوند و در نتیجه ارتباط مؤثر در سازمان تضمین خواهد شد.

برای داشتن یک سازمان بهره ور(کارایی+اثربخش) باید از ابتدا ساختار مناسب آن تدوین شده باشد . اگر سازمانی بر مبنای مأموریتهای خود دارای ساختار مناسبی نباشد ولی دارای نیروهای متخصص و کارآمد باشد باز هم نمی تواند به موفقیت های مورد انتظار با توجه به منابع دردسترس برسد، به عبارتی امکان بهره ور بودن سازمان زیر سئوال خواهد رفت.

انواع ساختار سازمانی

برای اینکه سازمان بتواند در راستای تحقق اهداف خود حرکت کند باید جایگاه هر یک از افراد در سازمان، بخش های مختلف سازمان، سیستم گزارش دهی و رابطه رئیس و مرئوس مشخص شود. این موارد همگی در قالب ساختار سازمانی مشخص می شوند. به عبارت دیگر ساختار سازمانی ابزار اجرای استراتژی های سازمان برای تحقق اهداف مطلوب است.

۱٫      ساختار ساده

۲٫      ساختار وظیفه ای

۳٫      ساختار ماتریسی

۴٫      ساختار تیم محصول

۵٫      ساختار چند بخشی

۶٫      ساختار جغرافیایی

۷٫      ساختار شبکه ای (سازمان مجازی)

۸٫      ادهوکراسی(ساخت ویژه کار- موقت)

مثالی واقعی : سوال یکی از دوستان سایت که در کارخانه ای که مشغول است به دنبال تعیین و رسم ساختار سازمانی است  

 قراره برای  یک کارخانه ساختار رسم کنم و تعریف کنم که هر اپراتور میتونه با چه  ماشین  هایی کار کند . میشه راهنماییم کنید؟  

لینک اصلی در سایت باشگاه مهندسان صنایع

نویسنده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست بعدی

دوره مديريت فرآيندهاي كسب و كار به مجموعه دوره های توسعه اضافه شد

چ ژوئن 10 , 2015
موسسه توسعه با همکاری موسسه پژوهش برگزار می نماید: دوره مدیریت فرآیندهای کسب و کار-BPM هر کسب و کاری از مجموعه ای از فرآیندها تشکیل شده است که اجرای این فرآیندها موجب دستیابی به اهداف کسب و کار خواهد شد. در صورتی‌که فرآیندهای به خوبی طراحی و اجرا شده باشند […]